در پنل ارایه تجربیات گردهمایی دانشجویان داروسازی دانشگاه های تهران با عنوان «سفر به آینده»، مدیران شرکت های دانش بنیان گروه سرمایه گذاری گلرنگ با توصیه های کلیدی مسیر آینده دانشجویان را ترسیم کردند.
به گزارش روابط عمومی گروه دارویی گلرنگ، پنل ارایه تجربیات گردهمایی دانشجویان داروسازی دانشگاه های تهران با عنوان «سفر به آینده» با حضور مهدیه کلخورانی دکتری داروسازی و مسئول فنی شرکت پژوهش گستران تغذیه آسان، امیر منصور جلالی دکتری بیوتکنولوژی دارویی و معاون مارکتینگ و مدیکال شرکت واریان فارمد، مهدیه فرهنگی دکتری داروسازی و سرپرست تحقیق و توسعه شرکت واریان فارمد، الهام نیک اعتقاد دکتری داروسازی و رئیس تضمین کیفیت شرکت وندا فارمد، رفعت سادات زمانی دکتری داروسازی و مدیر کنترل کیفیت و آزمایشگاه شرکت فاران شیمی برگزار شد.
نقش مهم مسئول فنی در شرکت های داروسازی
دکتر کلخورانی دکتری داروسازی و مسول فنی شرکت پژوهش گستران تغذیه آسان در ابتدای این نشست گفت: تمام موارد ساخت یک دارو، تمام آزمایشها، روند تولید، کنترل کیفیت و مراحل اخذ مجوز به عهده داروساز است.
وی در بخش دیگری از سخنان خود افزود: حوزه های متنوعی در صنعت داروسازی برای داروساز فراهم است که افراد بر اساس سلیقه خود می توانند آن حوزه را انتخاب و وارد آن شوند. آن حوزه کاری شوند افزود: برای ورود به صنعت مهارتهایی لازم است، تمام درس هایی که در دانشگاه ها دانشجویان طی می کنند هر کدام پیش نیاز ورود به بخشهای مختلف صنعت است.
وی ادامه داد: برای اینکه دانشجویان در این حوزه رزومه قوی داشته باشند، باید دورههای آموزشی متفاوت را بگذرانند، دورههای استانداردGMP و دورههای فرمولاسیون دارویی بگذارنند.
وی یادآور شد: حتی پایان نامه و طرح دوره عمومی در رشته داروسازی نیز بسیار مهم است که از این طریق میتوانید با صنعت ارتباط برقرار کنید.
کلخورانی گفت: در واقع اولین سمت بعد از مدیر عامل، مسئول فنی شرکت است، تمامی مسئولیت محصولی که از شرکت خارج می شود و به بازار و دست مصرف کننده می رسد همه زیر نظر مسول فنی است.
وی درخصوص اهمیت مسئول فنی شرکت داروسازی یادآور شد: تمامی مسئولیت محصولی که از شرکت خارج می شود و به بازار و دست مصرف کننده میرسد، همه زیر نظر مسئول فنی است .
کلخورانی در بخش دیگری از سخنان خود افزود: حوزههای متنوعی در صنعت داروسازی برای داروساز فراهم است که افراد بر اساس سلیقه خود می توانند آن حوزه را انتخاب کنند و وارد آن شوند.
۹۹ درصد داروسازی می خواهند داروخانه راه اندازی کنند
امیرمنصور جلالی معاون مارکتینگ و مدیکال شرکت واریان فارمد نیز در این پنل با اشاره به اینکه در کشور داروخانه خوب زیاد داریم اما داروسازی که در قسمت های مختلف خوب باشد کم است، گفت: ۹۹درصد دانشجویان داروسازی که فارغ التحصیل می شوند، می خواهند داروخانه تاسیس کنند که این امر برای کشور خیلی بد است.
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر۵۰ درصد ماده موثره و داروهای صادراتی دنیا را کشورهای هند و چین میسازند، گفت: در کشور هند افراد، دوسال داروشناسی (فارماکولوژی) می خوانند و دیپلم داروشناسی می گیرند و می توانند داروخانه تاسیس کنند، اما در ایران آیا این همه وقت و انرژی نیاز است که دانشگاه زمان بگذارد و یک داروساز تربیت کند که بعد داروخانه بزند، متاسفانه با این کار لفظ داروساز را کوچک میکنیم، اصل کار داروساز ساختن دارو است.
معاون مارکتینگ و مدیکال شرکت واریان فارمد ادامه داد: موقعیت اجتماعی، درآمد و وضعیت مالی مناسب، مفید و پرفایده بودن برای جامعه را از جمله شاخص های افراد برای انتخاب رشته داروسازی برشمرد و گفت: اما تاثیر گذار بودن یکی از شاخصه هایی است که با گذر زمان افراد به دنبال آن هستند، اگر شما دانشجویان داروسازی در صنعت دارویی در هر چهار شاخص به صورت قوی وارد شوید؛ موقعیت و جایگاه شما نسبت به زمانی که گذاشته اید، حتی بهتر از پزشکی است که وارد یک تخصص شده است.
وی یادآور شد: حوزه مدیکال و مارکتینگ صنعت دارو حوزه بسیار جذاب است که دانشجویان داروسازی می توانند در این حوزه فعالیت کنند. حتی شما با علم تان می توانید پروتکل های درمانی را تغییر دهید، قدرت شما گاهی خیلی بیشتر از پزشک است. پزشک نمی تواند به شما بگوید فلان دارو را بدهید بلکه شما داروساز هستید و شما می توانید به پزشک بگویید که فلان دارو را در پروتکل درمانی خود وارد کنید. اگر شما به روز و قوی کار کنید، تمام مراجع علمی را می توانید مجبور کنید که روش درمانی که شما فکر می کنید درست است؛ وارد پروتکل درمانی شود.
جلالی با اشاره به اینکه در حوزه مدیکال متاسفانه مدیر توانمند در کشور کم داریم، گفت: این مدیران از طرف دانشجویان داروسازی وارد صنعت و مارکتینگ نشدهاند. در ایران بازاربسیاری از دارو اشباع شده و داروهای بایولوژیک نیز نیازمند تستهای مختلف است. بنابراین در این حوزه نیز، همچنین ما در این صنعت مدیر مطالعات بالینی که شش دانگ از حوزه داروسازی باشد، کم داریم.
معاون مارکتینگ و مدیکال شرکت واریان فارمد به دانشجویان حاضر در گردهمایی توصیه کرد: سعی کنید علم های یونیک را برای خود انتخاب کنید. سپس شرکت های دارویی از شما برای همکاری درخواست می کنند، سعی کنید رزومه خوبی برای خود بسازید، از موقعیتهای خودتان استفاده کنید. دانشجویان باید دوره های تخصصی خوبی را ببینند تا بعد از فارغ التحصیلی برای پیشرفت مشکلی نداشته باشند.
دانشجویان داروسازی باید اجزای فرمولاسیون را بشناسند
مهدیه فرهنگی دکتری داروسازی و سرپرست تحقیق و توسعه شرکت واریان فارمد در این پنل با اشاره به اینکه دانشجویان باید دروس پایه خود را به خوبی فرا گیرند، گفت: در بحث فرمولاسیون باید دانشجویان به مطالب و دروس آزمایشگاه دقت کنند، اجزای فرمولاسیون را بشناسند و جدی بگیرند.
وی ادامه داد: در بخش تحقیق و توسعه شرکت های دارویی ۳ بخش کلی وجود دارد، یک بخش کار سنتز دارو و کارهای آزمایشگاهی را انجام می دهد یا فرآورده دارویی را فرموله می کند، بخش دیگر آنالیز محصول است؛ اینکه محصولی که وارد بازار خواهد شد چه کیفیتی دارد. سومین بخش داکیومنشن است، باید یک سری داکیومنت به سازمان غذا و دارو جهت تایید و اخذ پروانه ارائه شود.
سرپرست تحقیق و توسعه شرکت واریان فارمد یادِآورشد: دانشجویان علاقه مند به بخش فرمولاسیون و واحد تحقیق و توسعه شرکت، باید به اجزای فرمولاسیون و اشکال داروهای ناقل و کنترل رهش دانش داشته باشند.
وی خطاب به دانشجویان گفت: اگر می خواهید وارد بخش تحقیق و توسعه شرکت دارویی شوید، نیاز است که به فیزیکال فارماسی و بیوفارماسی توجه کنید.
وی با بیان اینکه دانشجویان باید به مهارت آنالیز دستگاهی نیز تسلط داشته باشند، یادآور شد: در بحث فرمولاسیون باید به مطالب آزمایشگاه دقت کنید، سعی کنید در پایان نامه های خود بحث آنالیز دستگاهی را داشته باشید، اجزای فرمولاسیون را بشناسید؛ دانشجویان باید اجزای فرمولاسیون را جدی بگیرند.
اگر کنترل کیفیت نباشد، هیچ محصولی از کارخانه اجازه خروج ندارد
رفعت سادات زمانی دکتری داروسازی و مدیر کنترل کیفیت و آزمایشگاه شرکت فاران شیمی زمانی نیز در این پنل تصریح کرد: در واحد کنترل کیفیت شرکت های دارویی اکثر شیمیستها، داروسازان و میکروبیولوژیستها فعال هستند.
وی افزود: کنترل کیفیت یعنی شما مطمئن باشید محصولی که تولید میشود دقیقا همان چیز است که باید باشد و همه استانداردها را داشته و از بهترین کیفیت برخوردار باشد.
مدیر کنترل کیفیت و آزمایشگاه شرکت فاران شیمی افزود: وظیفه واحد کنترل کیفیت از شکل گیری محصول تا پایان تاریخ انقضا محصول در خارج از شرکت را شامل می شود.
وی یادآور شد: در کنترل کیفیت چالشی که وجود دارد، سرعت و دقت عمل بالا است، تولید نمیتواند معطل کنترل کیفیت بماند.
وی با اشاره به اینکه در واحد کنترل کیفیت نیاز به واحدهای درسی گذرانده شده را به طور ملموس حس میکنید، گفت: اگر کنترل کیفیت نباشد هیچ محصولی از کارخانه اجازه خروج ندارد، چرا که با جان انسانها سروکار دارد.
مدیر کنترل کیفیت و آزمایشگاه شرکت فاران شیمی یادآور شد: برای توانمندی داروسازها، تعامل با واحدهای مختلف صنعت دارویی بسیار مهم است، دانشجویان این رشته باید با اشتیاق ویژه در آزمایشگاه ها شرکت کنند. در مجامع علمی شرکت کنند، چرا که دید خوبی از آینده کاری به شما می دهد.
ایران اولین کشور خاورمیانه عضو کنوانسیون بازرسی
الهام نیک اعتقاد دکتری داروسازی و رئیس تضمین کیفیت شرکت وندا فارمد نیز در این پنل با اشاره به اینکه تضمین کیفیت چیست؟ گفت: تضمین کیفیت الزامات کیفی را تضمین میکند، اتسفر کیفی شرکت را واحد تضمین کیفیت شرکتها به وجود می آورد و زیر چتر تضمین کیفیت، بقیه واحدهای به فعالیت های کیفی خود ادامه میدهند. بنابراین یکی از مهمترین واحدها که در بازرسی هایی که سازمان غذا و دارو انجام می دهد، یا بازرسی هایی که شرکت های خارجی انجام می دهند، همین واحد تضمین کیفیت است.
نیک اعتقاد گفت: ما الزامات کیفی را باید تجمیع کنیم اما اینکه این الزامات از کجا میآید، باید گفت که الزامات مختلفی در دنیا داریم. در کشور ما رفرنسی که از سوی سازمان غذا و دارو مورد استفاده قرار می گیرد، بازرسی PIC/S است؛ یک کنواسیون است که طرح جامع بازرسی کیفیت برای شرکت ها را تدوین می کند.
وی یادآور شد: هدف اصلی این کنوانسیون ایجاد رویه مشترک بازرسی است که در واقع یک زبان مشترک در سراسر دنیا را به وجود می آورد و یک شبکه سازی برای مقامات زیر صلاح کیفی کشورها فراهم می کند.
وی درخصوص عضویت کشور در کنوانسیون بازرسی PIC/S گفت: کشورهای پیشرفته دنیا عضو کنوانسیون بازرسی PIC/S هستند، در کشور ما نیز سازمان غذا و دارو در سال ۲۰۱۸ به عنوان پنجاهمین عضو این کنوانسیون قرار گرفته است.
وی با بیان اینکه ایران اولین کشور در خاورمیانه بوده که عضو این کنوانسیون شده است، گفت: کشور عربستان در سال ۲۰۲۳ به این کنوانسیون پیوست.
وی در خصوص فعالیت هایی که در واحد تضمین کیفیت انجام میشود، افزود: از عمده ترین کارها بحث مستندسازی است تمام رویه های موجود در سازمان از آیین نامه ها، پروتکل ها، دستورالعمل، گزارش، چک لیست، توسط واحد تضمین کیفیت تصویب و اجرایی می شود و در اختیار واحدها قرا می گیرد.
وی بیان کرد: از مهمترین سندها نظام نامه کیفی بر مبنای پیکس است، توصیه می کنم دانشجویان به سند پیکس مراجعه کنند.